af Christian Juul Busch
At vække døden til live
Overvejelser over dødens status, rolle og udfordringer i dagens Danmark
Christian Juul Busch, Ove Gaardboe & Michael Hviid Jacobsen.
RESUME: »Der er liv i døden og død i livet, og måske mest liv i livet, hvis døden er med i det«, skrev Villy Sørensen. Døden er kommet for at blive. Den har været der hele tiden, og det er en rimelig forventning, at den vedbliver med at være der også fremover. Men den måde, som døden fremtræder på – og den måde, som vi lever med den på – forandrer sig over tid. Det medicinske tidsskrift The Lancet satte i en omfattende rapport fra 2022 fokus på døden i vores tid og opstillede en såkaldt »realistisk utopi« for, hvordan vores forhold til døden hensigtsmæssigt kunne udvikle sig over den kommende tid.
Her vil vi fokusere på at formulere en realistisk utopi for enkelte elementer af vores forhold til døden med relevans for en dansk kontekst. Vi vil bl.a. tage udgangspunkt i en landsdækkende repræsentativ spørgeskemaundersøgelse gennemført af Landsforeningen Liv&Død i 2022 [2] om danskernes forhold til døden, og vi håber at kunne give et velbegrundet bidrag til debatten om dødens status, rolle, betydning og udfordringer i nutidens Danmark.
Bibliotek for læger, 5. sep. 2023
https://ugeskriftet.dk/bfl/vaekke-doden-til-live
Angstens former – hvorfor har nætterne ingen navne?
RESUME: Den eksistentielle angst hos det mentalt raske menneske deles af teologen/filosoffen Tillich op i tre former: angst for død og skæbne for meningsløshed og tomhed samt for skyld og fordømmelse. Disse tre former relaterer sig til de spørgsmål, der typisk dukker op i det kritisk sygdomsramte menneskes bevidsthed. Forfatteren introducerer desuden en senmoderne, tidstypisk form, FOMO, Fear Of Missing Out. FOMO ligger i sin eksistentielle grundfølelse skammen nærmest med sin optagethed af, hvor spændende andres liv er sammenlignet med ens eget.
Månedsskriftet maj 2017 (abon.)
https://www.maanedsskriftet.dk/arkiv/2017/258/11450/
Håb og håbløshed som begreb i den medicinske verden (I-II)
RESUME: Håbet har mange dimensioner. Selv for den uhelbredeligt syge giver det at have håb stadig mening. I en første artikel – del 1 – er håbets mytologiske oprindelse skildret, og der er redegjort for modsætningen mellem håb som henholdsvis positivt og negativt ladet begreb. Håb rummer stor kompleksitet og er ikke kun knyttet til fremtid, men også til mening og transcendens. De to første dimensioner, fremtid og mening, bliver gennemgået i den første artikel. 2. del omhandler transcendens, samtaler om håb samt skitserer håbfremmende og -svækkende strategier.
Månedsskriftet maj og juni/juli 2015 (abon.)
https://www.maanedsskriftet.dk/arkiv/2015/226/11379/
https://www.maanedsskriftet.dk/arkiv/2015/227/11380/
Glæden ved ”at begynde med en ydmygelse”
Som læger kan man lære meget af de tilgrænsende professioner, der lige som læger beskæftiger sig med hjælpekunst. Her er det den tidligere hospitalspræst Christian Busch, der med afsæt i Kierkegaard udfordrer betydningen af ordet ”ydmyg” og inviterer til et andet syn på lægens ”utilstrækkelighedsfornemmelse.”
HOVEDBUDSKABER 1. Lægens ydmyghed i mødet med patienterne er forudsætningen for, at patienten føler sig forstået og hjulpet. 2. Overvej, når du afbryder din patient, om det fremmer, at patienten føler sig forstået, eller om du skal være lidt mere tålmodig. De færreste patienter taler selv i meget lang tid. 3. Din utilstrækkelighedsfornemmelse vil i kommunikationen med patienterne ofte være den måde, hvorpå du mærker din empati.
Månedsskriftet marts 2023 (abon.)
https://www.maanedsskriftet.dk/mpl/2023/393/12523/
Mellem natalitet og mortalitet
Klumme i Ugeskrift for læger, 2. jan. 2014
https://ugeskriftet.dk/debat/klumme-mellem-natalitet-og-mortalitet